به گزارش «کالاخبر» به نقل از فلزات آنلاین بازار مس از ابتدای سال ۲۰۱۹ تاکنون، بالا و پایین بسیاری داشته و عمدتا در روند نزولی قرار گرفته است. در این بازار برخی تحلیلگران نسبت به تغییرات آتی قیمت خوشبین ولی محتاط هستند و همچنین بسیاری از مدیران عامل شرکتهای تولیدکننده مس انتظار بازار صعودی را برای آینده فلز سرخ دارند. برای دریافت اطلاعات بیشتری نسبت به آینده این بازار، بررسی حجم تولید مس کشورهای برتر جهانی آگاهی خوبی در اختیار تحلیلگران میگذارد. بر اساس آخرین گزارش منتشر شده توسط سازمان ارزیابی زمینشناسی ایالات متحده، تولید جهانی مس معدنی برای سال ۲۰۱۸، برابر با ۲۱ میلیون تن اعلام شده است.
مطالعات نشان میدهد که ۱۰ شرکت برتر تولیدکننده سهم ۷۷.۵ درصدی از تولید جهانی مس معدنی را در دست دارند. میزان تولید مس معدنی ۱۰ کشور برتر تولیدکننده مس در جهان نشان می دهد که بیشترین میزان تولید مس معدنی در جهان متعلق به کشور شیلی بهدلیل دسترسی به بیشترین ذخایر مس است. این شرکت در سال ۲۰۱۸ حدود ۵.۸ میلیون تن مس معدنی تولید کرده است که رشد ۵.۴ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۷ داشته است. مهمترین دلیل رشد قابل توجه تولید مس معدنی این کشور آمریکای لاتین، وقوع وقفههای تولیدی ناشی از اعتصابات کارگری در برخی معادن این کشور بهویژه اسکوندیدا، بزرگترین معدن مس جهان در سال ۲۰۱۷ بود. این اعتصاب، طولانیترین وقفه تولیدی تاریخ مس در شیلی محسوب میشود.
پس از شیلی، پرو با تولید ۲.۴ میلیون تنی مس محتوی معدنی در جایگاه دوم بزرگترین تولیدکنندگان جهانی قرار میگیرد. با این تفاوت نسبت به شیلی که حجم تولید این کشور با کاهش کمی نسبت به تولید ۲.۴۵ میلیون تنی مس معدنی سال ۲۰۱۷ همراه بوده است. مهمترین مجتمعهای معدنی تولید مس پرو عبارتند از معدن کوئلاوکو متعلق به شرکت آنگلوامریکن و معدن تیاماریا متعلق به شرکت ساوترن کاپر. بر اساس گزارشهای بهدست آمده، مهمترین علت کاهش تولید این کشور، افت عیار مس معدن لاسبامباس بهعنوان یکی از بزرگترین معادن مس جهان بوده است. شایان ذکر است شرکت آنگلوامریکن اعلام کرده است توسعه مجتمع معدنی کوئلاوکو با هزینه تقریبی ۶ میلیارد دلار برای ۴ سال را در اولویتهای خود قرار داده است.
در جایگاه سوم کشور چین با حجم تولید ۱.۶ میلیون تن مس معدنی قرار دارد. حجم تولید مس این شرکت آسیایی که بزرگترین مصرفکننده مس در جهان است، با کاهش ۶.۴ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۷ همراه بود. علاوه بر تولید، میزان واردات کاتد مس این کشور نیز با کاهش همراه بود. علت کاهش تولید کاتد چین در سال ۲۰۱۸، اجرای برنامههای مقابله با آلودگی اعلام شده است، چرا که باعث توقف تولید برخی واحدهای ذوب و پالایش در این کشور شده است. گفتنی است جنگ تجاری میان ایالات متحده و چین که از سال ۲۰۱۸ تاکنون تقویت شده است، روند تجارت بینالمللی و بازارهای جهانی را بهشدت تحت تاثیر قرار داده است و میتواند باعث کاهش تقاضای جهانی مس طی سال جاری شود.
جایگاه چهارم کشورهای برتر تولیدکننده جهانی مس، جمهوری دموکراتیک کنگو است که در سال ۲۰۱۸ حدود ۱.۲ میلیون تن مس معدنی تولید کرده است. این رقم با رشد نسبت به حجم تولید ۱.۰۹ میلیون تن سال ۲۰۱۷ همراه بوده است. کاهش وقفههای تولیدی مس معدنی این کشور در کنار بازگشایی معادنی که بهطور موقت متوقف شده بودند، از مهمترین علل افزایش حجم تولید بود. ایالات متحده نیز با تولید ۱.۲ میلیون تنی در جایگاه پنجم جهانی قرار دارد، با این تفاوت نسبت به جمهوری دموکراتیک کنگو که با کاهش حجم تولید نسبت به رقم ۱.۲۶ میلیون تنی مس معدنی سال ۲۰۱۷ همراه بوده است.
در جایگاههای بعدی این فهرست، کشورهای استرالیا، زامبیا، اندونزی، مکزیک و روسیه با حجم تولید بهترتیب، ۹۵۰، ۸۷۰، ۷۸۰، ۷۶۰ و ۷۱۰ هزار تن مس معدنی قرار دارند. تمامی این پنج کشور در سال ۲۰۱۸، شاهد افزایش حجم تولید مس نسبت به سال ۲۰۱۷ بودهاند. یکی از دلایل اصلی افزایش تولید مس استرالیا، بهبود عملکرد معدن المپیک دم شرکت بی.اچ.پی بود که بیش از آن که بهعنوان یک معدن مس شناخته شود، بهعنوان معدن اورانیوم شناخته میشود. در زامبیا نیز، بهبود عملکرد معادن لوموانا متعلق به شرکت بریکگلد، کانسانشی متعلق به شرکت فرست کوانتنوم، موپانی متعلق به شرکت گلنکور و کانکولا متعلق به شرکت ودانتا عامل رشد تولید مس این کشور آفریقایی بهشمار میرود.
بهبود عملکرد دومین معدن بزرگ مس در جهان بهنام گراسبرگ در اندونزی و بهرهبرداری از ذخیره یوداکان در منطقه سیبری روسیه، مهمترین علل رشد تولید مس معدنی این دو کشور محسوب میشود. در ایران نیز طی سال ۲۰۱۸، چنین برآورد میشود که بیش از ۳۰۰ هزار تن مس محتوی معدنی تولید شده است که سهم ۱.۴ درصدی از تولید جهانی مس معدنی را تشکیل میدهد. ایران، بزرگترین تولیدکننده مس معدنی در منطقه خاورمیانه است.
ارسال نظر